Otoklav Cihazı Nedir?

Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 25-40 dakikada sterilizasyon yapar. 1879’da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav ismi Yunanca’da   auto – yani kendi kendine ve Latince’de  clavis (anahtar) kelimelerinden türetilmiştir ve “kendinden kilitli cihaz ” anlamına gelmektedir.

Otoklav; Mikropları yok etmek amacıyla laboratuvar’da ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı zamanda mikropları yok ettiği için meyve ve sebze konservesi yapımında da yaygın bir şekilde dünya genelinde kullanılmaktadır.

Buhar sterilizasyonu, her laboratuvarda gerçekleştirilen önemli bir işlemdir. Bu makalede, buhar sterilizasyonunun tarihini, bir sterilizatörün nasıl çalıştığını ve sterilizatör tasarımında ortaya çıkan eğilimleri anlatacağız.

Buhar Sterilizasyonuna Giriş

Terminoloji

Terimleri buhar sterilizatör ve otoklav eşanlamlıdır ve birbirlerinin yerine kullanılabilirler. Bununla birlikte, otoklav genellikle laboratuvar ortamlarında kullanılırken, sterilizatör daha yaygın olarak hastanelerde veya farmasötik ortamlarda duyulur.

Otoklavlar, kontamine bir yükte bulunabilecek mikrobiyal yaşamı öldürmek için buhar ısısı kullanır . Mal olarak da bilinen bir yük , tam bir sterilizasyon döngüsünden geçtikten sonra steril kabul edilir . Bir yük steril olduğunda, yabancı mikroorganizmaları laboratuvar, hastane ameliyathanesi, gıda üretim tesisi gibi hassas bir ortama sokma korkusu olmadan kullanılabilir. Farklı türdeki ürünler, farklı süreler için ve farklı sıcaklıklarda sterilize edilmelidir. Bazı otoklavlar, vakum fonksiyonları, özel döngüler ve entegre elektrikli kazanlar gibi ek özellikler içerir.

Otoklavın Tarihçesi

Charles Chamberland, otoklavı 1879’da icat etti, ancak hastalığı önlemek için kapalı bir alanda buhar kullanma kavramı, 1679’dan beri bir şekilde varlığını sürdürüyor.

Kısırlaştırma ilkeleri ve yöntemleri son 150 yıldır büyük ölçüde değişmeden kalmıştır. Aslında, 1879’dan beri otoklav teknolojisindeki büyük gelişmelerin çoğu , sterilizasyon sürecindeki değişikliklerden ziyade , sterilizasyon süreci izleme, otoklav güvenliği ve sterilizasyon döngüsü oluşturma etrafında dönmüştür .

Neden Steam?

Bir hücreyi ısı ile öldürmek için, hücre duvarındaki proteinlerin parçalanıp pıhtılaşacağı bir dereceye kadar yükseltilmesi gerekir. Buhar, ısı transferi için çok etkili bir ortamdır ve bu da onu mikropları yok etmenin mükemmel bir yoludur. Öte yandan hava, buharlaşma ısısı olarak bilinen bir kavram nedeniyle ısı / enerji aktarımı için çok verimsiz bir yoldur .

Bir litre suyu kaynama noktasına (100˚C) getirmek için 80 kilokalori (kcal) ısı enerjisi gerekir. Bu litre suyu buhara dönüştürmek için 540 kcal gerekir, bu da 100˚C’deki buharın 100˚C’deki sudan yedi kat daha fazla enerji içerdiği anlamına gelir.

Bu enerji, buharı mikroorganizmaları yok etmede çok daha verimli yapan şeydir. Buhar, daha soğuk bir nesneyle karşılaştığında yoğunlaşarak suya dönüşür. Daha sonra suyu kaynatmak için kullanılan tüm enerjiyi doğrudan suya aktarır. Bu işlem, hücreleri benzer sıcaklıklarda havadan çok daha verimli bir şekilde ısıtır. Bu nedenle kısırlığa ulaşmak için buhar kullanıyoruz.

Kısırlık nedir?

Çoğu insan, steril ürünlerin mikroorganizma içermediğine ve bu nedenle, mikropların varlığının önemli bir güvenlik tehlikesi veya zarar oluşturacağı tıbbi, gıda üretimi, araştırma veya diğer ortamlarda kullanımının güvenli olduğu konusunda çalışan bir anlayışa sahiptir .

Tam olarak, sabit bir sıcaklıkta zamanla kaç mikroorganizmanın hayatta kalacağı, olasılıklı bir logaritmik eğri olarak ifade edilir – bu, sıfıra yaklaşan ancak asla sıfıra ulaşmayan bir fonksiyondur. (bkz. Şekil 1).

şlev sıfıra yaklaştıkça, mevcut olan son mikroorganizmanın hayatta kalma olasılıkları için tipik olarak Sterilite Güvence Düzeyi (SAL) adı verilen bir güven düzeyi seçilir. Popüler inanışın aksine, sterilizasyon, bir şeyin steril veya steril olmadığı durumda ikili değildir. Sterilizasyon, bu güven faktörü (SAL) ile karakterize edilen istatistiksel bir olaydır. SAL için genel standart 10-6 veya tek bir canlı mikroorganizmanın hayatta kalma şansı milyonda birdir. Sterilizasyonun ne kadar süreceği, ayarlanan sıcaklığa ve istenen SAL seviyesine bağlıdır; daha yüksek sıcaklıklar kısırlığa daha hızlı ulaşacaktır.

Otoklav Nasıl Çalışır?

Genel İşlem

İster küçük bir masa üstü ünite ister oda büyüklüğünde bir toplu ünite olsun, tüm otoklavlar ortak bir mutfak düdüklü tenceresine benzer prensipler kullanarak çalışır – yani, kapalı bir oda oluşturmak için kapı kilitlenir ve bu odadaki tüm hava değiştirilir. tarafından buharla . Daha sonra buhar, istenen süre boyunca istenen sterilizasyona getirilmesi için basınçlandırılır. Döngü tamamlandığında, buhar tükenir ve ürünler çıkarılabilir.

Bir sterilizasyon döngüsünün çeşitli aşamalarının daha ayrıntılı açıklaması için, lütfen aşağıda gösterilen liste ve resme (Şekil 2) bakın:

1. Boşaltma Aşaması: Buhar, sterilizatörden akar ve havayı çıkarmaya başlar; sürekli akış tahliyesine kadar sıcaklık ve basınç rampası hafifçe.

2. Maruz Kalma (Sterilizasyon) Aşaması:  Bu aşamada, otoklavın kontrol sistemi egzoz valfini kapatacak ve böylece iç sıcaklık ve basıncın istenen ayar noktasına yükselmesine neden olacak şekilde programlanır. Program daha sonra istenen zamana ulaşılana kadar istenen sıcaklığı (bekleme) korur.

3. Egzoz Fazı:  Basınç, odadan bir egzoz valfi aracılığıyla serbest bırakılır ve iç kısım, ortam basıncına geri döndürülür (içerikler nispeten sıcak kalsa da).

Otoklav ‘ın Kritik Bileşenleri

Tipik laboratuvar otoklavı aşağıdaki bileşenlerden oluşur (Şekil 3):

1. Kasa

Kasa, otoklavın ana gövdesidir ve bir iç bölme ve bir dış kılıftan oluşur. Laboratuvar ve hastane otoklavları, ceketin buharla doldurulduğu, bir sterilizasyon döngüsünü tamamlamak için geçen süreyi kısaltan ve hazne içindeki yoğunlaşmayı azalttığı “ceketli” odalarla (bkz. Şekil 4) inşa edilir. Tam bir ceket ile tasarlanan ve imal edilen bir kap, aşağıdaki nedenlerden ötürü kısmi ceket veya örtülmüş ceketinkinden üstündür: Tam bir ceket, hazne içindeki sıcaklık homojenliğini iyileştirir, ıslak paket olasılığını azaltır ve ıslak buharı en aza indirmeye yardımcı olur. sterilizasyon için iyi değildir. [

Amerika Birleşik Devletleri’nde, her otoklav gemisi incelenir ve bir Ulusal Kurul numarası içeren bir Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME) isim plakası ile etiketlenir. Üreticilerin her bir kabı hidrostatik olarak test etmesi ve bir otoklavı kullanıma sokmadan önce bir ASME isim plakası uygulaması gerekmektedir. Bu inceleme ve ASME isim plakası, düzgün çalışan bir otoklavın temel göstergeleridir.

Laboratuvar ve hastane otoklav kaplarının boyutları 100L ila 3.000L arasında değişebilir ve tipik olarak 316L paslanmaz çelikten yapılır. İç bölmeler ya 316L ya da nikel kaplamadır ve dış kılıflar 316L, 304L paslanmaz çelik ya da karbon çeliğinden yapılmıştır.

2. Kontrol Sistemi

Tüm modern otoklavlar, mikrodalga veya fırında bulacağınızdan farklı olmayan bir kontrolör arayüzü ile donatılmıştır. Bununla birlikte, otoklav kontrol sistemleri, ev aletlerinden biraz daha karmaşık olma eğilimindedir. Sterilizasyon döngüsü, valfleri ve diğer bileşenleri belirli bir sırayla açıp kapatan önceden programlanmış bir yazılım formülünü takip eder. Bu nedenle, tüm otoklavlar, bir mikroişlemcili “basma düğmeli” bir sistem kadar basit veya renkli dokunmatik ekranlı programlanabilir bir mantık denetleyicisi kadar karmaşık olsun, bir tür kontrol sistemi gerektirir.

3. Termostatik Tuzak

Tüm otoklavlar, hava ve suyun (yoğuşma) odadan kaçmasına izin vermek için tasarlanmış bir cihaz olan bir tür termostatik tuzak veya buhar kapanı içerir. Bir buhar dağıtım sistemi / buhar otoklavı çeşitli tuzaklar kullanabilse de, hepsi aynı temel işlevi yerine getirir: kuru buharın geçişini önlerken yoğuşmayı giderme. Çoğu zaman, buhar kapanları, belirli bir ayar noktası ısındığında kapanan sıcaklığa duyarlı valflerdir. Termostatik tuzaklar, iyi tasarlanmış herhangi bir otoklavın kritik bir bileşenidir .

4. Emniyet Valfi

Tüm otoklavlar yüksek basınç altında çalışır (inç kare başına 14–45 pound-kuvvet) ve bu nedenle inanılmaz derecede sağlam bir yapı ile üretilmeli ve kullanıcılar için tehlike oluşturmamalarını sağlamak için bir dizi güvenlik özelliği ve cihazıyla donatılmalıdır. Bu emniyet cihazlarından biri, tüm elektronik kontrollerin arızalanması durumunda basınçlı kap için arızaya karşı emniyetli son cihaz olan emniyet valfidir. Emniyet valfinin, sterilizatör ve / veya valf üreticisinin yanı sıra yerel denetim ve sigorta acentelerinin tavsiyelerine göre uygun çalışma durumunda olduğunun incelenmesi, test edilmesi ve doğrulanması zorunludur.

5. Atık Su Soğutma Mekanizması

Çoğu otoklav, atık suyu (hava, buhar ve yoğuşma) drenaj borularına girmeden önce soğutmak için bir sistemle donatılmıştır. Birçok belediye ve bina, 140˚F’nin üzerindeki atık suyun yer giderine girmesine izin vermemektedir. Tesisin drenaj borularına zarar vermemek için, çekilişten aşağıya gönderilmeden önce buharın soğutulması gerekir. Bu buharı soğutmanın en basit yöntemi, onu ilave soğuk musluk suyu ile karıştırmaktır, ancak gerekli su miktarı, bir otoklavın bir binanın su kullanımına büyük katkıda bulunmasına neden olabilir. Bazı otoklavlar , su tüketimini azaltmak, hatta ortadan kaldırmak için tasarlanmış sistemlerle donatılmıştır .

6. Vakum Sistemi (varsa)

Doğru sterilizasyonu sağlamak için, otoklav haznesindeki tüm havanın buharla değiştirilmesi çok önemlidir. Bazı yaygın olarak sterilize edilen ürünler – özellikle hayvan yatakları veya bezler gibi gözenekli malzemeler veya küçük açıklıkları olan şişeler veya çantalarda bulunan ürünler gibi kaplar – hava ceplerini tutma eğilimindedir. Döngü sırasında bir hava cebi varsa, bu cep içindeki herhangi bir mikroorganizma hayatta kalacak ve ürünler steril olmayacaktır.

Bu nedenle birçok sterilizatörde bir vakum sistemi bulunacaktır . Bu, yalnızca kullanıcının bir döngüden önce haznede bir vakum kullanarak (ön vakum olarak bilinir) havayı zorla çıkarmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda herhangi bir buharı çıkarmak için döngüden sonra (vakum sonrası olarak bilinir) bir vakum kullanmalarını sağlar. haznede kalan ve otoklav içindeki malları kurutmak için.

7. Buhar Jeneratörü (varsa)

Bir otoklav için en yaygın buhar kaynağı merkezi bir “ev” kazanıdır. Bununla birlikte, ev buharı yoksa veya otoklav için yetersizse, kazan olarak da bilinen bir elektrikli buhar jeneratörü kullanmaya başvurulmalıdır. Bu kazanlar tipik olarak otoklav haznesinin altına oturur ve suyu ısıtmak ve buhar üretmek için elektrikli ısıtma elemanlarını kullanır.

Rst Medikal olarak otoklav servis, otoklav cihazları üretimi firmamız tarafından yapılmaktadır.